Werkzaamheden

Beeldtaal

Beeldtaal is de naam die ik voer voor het vertellen van mooie verhalen en maken van mooie plaatjes in een andere functie dan onder omschreven. Wat ik meeneem uit filmproducties is het behouden van continuiteit, leveren van creatieve input en er voor zorgen dat anderen ook tot hun recht komen.

Wat doe ik onder Beeldtaal?
Docent
Projectleider
Conceptonwikkeling
Moderatie
Vertalen

Art Department

Wat mij betreft kunnen we nog veel bereiken wat betreft Art Departments in Nederland. In principe bedoel ik met een art department de mensen die een filmproductie zorg dragen voor de invulling van het plaatje. Set, kleding, haar en make-up zijn daarin vier belangrijke pijlers, maar uiteindelijk maken ook kleur, compositie en toon onderdeel uit van dit geheel. Theater, dans e.a. maken hier ook in meer of mindere mate gebruik van, vaak met andere namen. In fotografie noemen we het al snel styling. Ik versta het volgende onder mijn werkzaamheden in Art Departments:

Set Dresser

‘s Ochtends verschijn ik op de vloer en ben de rest van de dag verantwoordelijk voor de invulling van de set. Wellicht heb ik de set al eerder opgebouwd, waarschijnlijk bouw ik hem ook af. Bij setdressen hoort een stukje continuiteit en prop-handling. Acquisitie is wat mij betreft een vak apart, maar wordt ook vaak gecombineerd met setdressen. In een kleine crew komt er van nature een stukje wardrobe bij kijken.

Production Design

De meest omvangrijke functie binnen een art department. Als je me vraagt een productie te ontwerpen, dan schuif ik aan tafel met een regisseur, producten en director of photography. In overleg bepalen we de vormgeving van de film. Deze rijkt van de textuur van kleding, tot de colourgrading, lensgebruik en compositie. Ik geef communiceer deze stijl samen met producenten aan de collega’s die hiermee te maken hebben. Hier geldt ook dat iedereen zijn eigen vak het beste kent, maar als production designer is het noodzaak overzicht te houden en vormgeving op alle vlakken door te voeren.